De ontmoeting Van eigen bodem

Ontmoeting juni 2020

Kotten, 09 juni 2020

Hallo Toepers en Ontmoetinglezers,

In de vorige Ontmoeting schreef ik dat we al druk aan het oefenen waren voor ons volgende stuk…..niet dus. Kort na het tikken van dat bericht kwam alles “ op z’n kont te liggen.”  Door het woord van het jaar 2020: Corona. Het bepaalt nu dus een groot deel van ons leven, wat we wel en niet mogen. Dus helaas ook geen Kottens feest. Maar ik denk dan maar zo, wat in het vat zit verzuurt niet. Als ik dan denk aan de mensen in verzorgings cq bejaardenhuizen of mensen die in het ziekenhuis liggen al dan niet met Coronaverschijnselen, hebben wij het nog goed getroffen. “ Count your blessings.” En of alles weer als voor het Coronatijdperk gaat worden???  We zullen het zien. Maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dat scheelt al weer iets. Voor de Toep betekende dit dat we al onze oefenavonden (voorlopig) in de ijskast hebben gezet. We hebben volgende week een bestuursvergadering, met gepaste 1.5 meter afstand, en dan zullen we het een en ander gaan doornemen. Hoe gaan we het doen met onze uitvoeringen die gepland stonden in mei, nu wel eventueel  alternatief datum in december gepland, wat gaan we volgende jaar doen als Toep een jubileum te vieren heeft en natuurlijk willen we onze scheidende regisseur in het rijtje niet vergeten. Zoals jullie wel weten is Peter op 24 april verrast met een koninklijke onderscheiding. Dit hadden we graag op een andere manier gevierd, maar helaas. Ik heb hieronder een stukje geplaatst over hoe het allemaal in het werk is gegaan voordat Peter zijn lintje, per telefoon, kreeg aangeboden door de burgermeester. Trudy zat ook bij in het complot, en wat ik hoorde van Peter was zij die ochtend stik zenuwachtig geweest. Maar Peter heeft het verrassingstelefoontje rustig en beheerst aangehoord en het lintje geaccepteerd. Gelukkig….Nu moet er nog een datum gepland worden wanneer hij daadwerkelijk het lintje krijgt opgespeld, maar de bal ligt bij de gemeente cq overheid wanneer dit gaat gebeuren. Hij heeft een hele leuke dag gehad en heeft toch (stiekem) genoten van alle aandacht die hij heeft gekregen. Peter wil nl. normaal niet in de schijnwerpers staan, bescheiden als hij is, maar nu ontkwam hij er niet aan. Hij vond het een hele eer dat hij deze onderscheiding kreeg van de Toep, maar het is hem ook van harte gegund.

We kregen de vraag van RTV Slingeland of zij onze voorstelling van “ Luiwerk”  uit  mochten zenden voor hun kijkers, in gedeelten, om de kijkers weer te laten genieten van dit mooi toneelstuk. “ Corona quality time.” Tuurlijk wilden wij hieraan meewerken. We hopen dat de kijkers het leuk hebben gevonden. Misschien voor de tv een iets andere beleving dan vorige jaar bij de Molen maar toch leuk om het weer te zien.

Met de Toepies hebben wij nog een leuke  avond gepland. Hun toneeluitvoering “ Hotel de Botel”  is gefilmd door Michiel en we dachten een gezellige filmavond met hun te plannen om samen de  film te bekijken op 2 oktober. Kijken of dit tegen de tijd weer mag en kan.

Dan willen we alle geslaagden van harte feliciteren met hun diploma. Dit jaar geen examens, galafeestje en feestelijke uitreiking van diploma. Maar wel het felbegeerde document op een andere manier in the pocket gekregen. Jullie kunnen later aan jullie (klein)kinderen vertellen dat jullie een heel bijzonder examenjaar hadden, eentje die je niet snel zult vergeten, of je wilt of niet. 😉           Maar nu genieten van jullie diploma en eventuele vakantie en veel succes met het vervolgtraject, verder studeren of werken.

Herman en ik mochten voor ons 25 jarige huwelijksjubileum, 01 juni,  van de Toepers een prachtige bos rozen in ontvangst nemen. Wij willen jullie op deze plek van harte bedanken hiervoor.  Feestje ging niet door, maar zal volgend jaar nog plaatsvinden, hopen wij.

Dan rest mij jullie allemaal nog een fijne vakantie toe te wensen, al dan niet in Nederland of gewoon “ achter thuus.”  Hopen dat we na de vakantie elkaar weer gauw zien en dat we als Toepers weer mogen en kunnen toneelspelen.

Hieronder dus nog het beloofde stukje hoe de voorbereidingen verliepen voor het regelen van lintje voor Peter.

Groet,

Jolanda

Kotten, 24 april 2020

Hallo Toepers,

Even een leuk berichtje van de Toep in deze rare tijd. Wij hopen dat jullie allemaal gezond en wel zijn. We mogen niet bij elkaar komen voor een feestje of iets anders leuks maar via deze weg kunnen we ook een klein feestje vieren. We mogen eindelijk een geheim, wat nu niet meer geheim is, met jullie delen.

Vorig jaar is het bestuur op het idee gekomen om Peter in de schijnwerpers te zetten, iets waarvan wij ook weten dat hij daar helemaal niet van houdt. (Des te leuker om te doen.) “ Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”  Maar Peter kan niet alles bij ons regisseren, en dat is ook in dit geval maar goed ook, ook wij kunnen bepaalde zaken goed regisseren en uitvoeren.

Wij hadden nl. het idee opgevat om aan Zijne Koninklijke Hoogheid te vragen om Peter te decoreren met een lintje. We kregen als antwoord terug dat we daar wel wat voor moesten doen, en Peter moest ook van onberispelijk gedrag zijn.  Zo’n lintje krijg je dus niet zomaar. Dit was in ongeveer eind mei, begin juni 2019. Alles onder strikte geheimhoudingsplicht, niemand mocht verder iets weten.

We hebben ons huiswerk dan ook erg serieus genomen en goed gedaan, vinden wij zelf.  Ahum. De eerste horde is door de gemeente genomen, zij hebben een antecedentenonderzoek gedaan naar Peter. Gelukkig is Peter door deze ballotagecommissie bij Vrouwe Justitia goed doorheen gekomen en met vlag en wimpel geslaagd. Maar om eerlijk te zijn, we hadden ook eigenlijk  niet anders verwacht…..

De tweede horde was voor ons weggelegd, huiswerk maken over Peter. Wij zijn er met vol enthousiasme ingedoken en hebben veel info over Peter verzameld bij andere verenigingen maar ook privé personen gebeld en gemaild. We kregen zo aardig wat info over Peter te weten, ook met hulp van Trudy, die in het complot zat.

Begin juli 2019, toen we dit allemaal netjes hadden uitgewerkt en het was een best stapeltje huiswerk geworden, weer afspraak gemaakt bij gemeente en onder genot van bakje koffie en thee ons huiswerk ingeleverd  bij Paulien, de secretaresse van onze burgervader. Eerlijkheidshalve moeten we ook zeggen dat Paulien ons ook geholpen heeft als we met vragen zaten. Zij was eigenlijk gelijk al positief, maar ja, dat was niet genoeg, nu de rest nog.

En toen was er ook nog ergens in oktober/november een ledenvergadering, waar Peter die avond niet bij zat. Heel toevallig, want normaal is Peter er altijd bij. Bij de rondvraag kwam een van jullie met idee om voor Peter een lintje aan te vragen. Maar ja, daar waren wij al mee bezig maar jullie mochten niets weten. We hebben ons, denken wij, er redelijk uitgepraat en overheen gepraat. Maar bedankt voor het meedenken…..

De derde horde was “rustig” afwachten of de gemeente, de commissaris van de Koning,  Het Kapittel voor de Civiele Orden, de minister en last but not least,  Alex in hoogst eigen persoon, dit allemaal zouden goedkeuren en zouden ondertekenen. En wachten duurt best lang. Op 01 april, nee geen grapje, kreeg ik het verlossende telefoontje….Peter was goedgekeurd om een lintje opgespeld te krijgen……yes yes yes…MAAR…..aangezien we nu in het Coronatijdperk leven met zijn restricties en regels konden de lintjes, en dit jaar waren er veel lintjes toegekend in Winterswijk , niet lijfelijk worden uitgereikt. Helaas konden we Peter dus niet met een of andere rotsmoes, waar hij waarschijnlijk toch niet was ingetrapt, want zo is Peter dan ook nog, naar de Storm lokken waar hij dan het speldje met toespraak, waar hij ook zo van zou hebben genoten, opgespeld zou krijgen. Alternatief is dat hij vanmorgen tussen 09.00 en 12.00 uur opgebeld zou gaan worden door onze burgemeester. Tja, toen maar Trudy ingeschakeld en met haar afgesproken dat ze die morgen maar geen boodschappen gaat doen maar gezellig thuis blijft en dat Peter wel zijn telefoon ergens in de buurt heeft liggen. Hopelijk lukt het Trudy nog wel een foto of filmpje te maken van het moment dat Peter de heugelijke mededeling krijgt. Zou er wat voor geven om zijn gezicht te zien.

De uitreikingen het opspelden van het lintje wordt later gedaan, nog niet bekend wanneer, ligt eraan wat het virus wel of niet gaat doen de komende tijd. We krijgen nog een belletje hierover. Dus Peter ontkomt er niet aan, hij komt nog sowieso in de schijnwerpers te staan. Letterlijk en figuurlijk.

Wij willen met een oranjebitter of foezel in de hand proosten op deze onderscheiding.

Peter, nogmaals GEFELICITEERD  namens de Toep met je lidmaatschap in de orde van Oranje Nassau. En we hopen dat je er nog lang van mag genieten.

Dan rest mij jullie allemaal nog een fijn en zonnig weekend toegewenst en fijne Koningsdag en tot een volgende keer.

Groet,

Het bestuur.

Laatste update, Peter is officieel lid geworden van de Club. Hij heeft het  lintje geaccepteerd. Trudy heeft haar zenuwen weer onder bedwang en hoeft de keukenkastjes voorlopig niet meer schoon te maken en Peter kan nu eindelijk gaan fietsen…….

Filmpje maken is helaas niet gelukt, Trudy was zo zenuwachtig dat ze de verkeerde knop op mobiel heeft ingedrukt. 😉

 

 

Op onze nieuwsbrief abonneren