Over T.O.E.P.

T.O.E.P. is een toneelvereniging uit Winterswijk-Kotten en de afkorting T.O.E.P. staat voor Tot Ontspanning En Plezier. In maart 1946 voerde een groepje jongeren een aantal schetsjes op tijdens een feestavond in verenigingsgebouw Wilhelmina. Het publiek reageerde erg enthousiast en niet veel later werd er een bestuur samengesteld.

Op 6 april 1946 was toneelvereniging T.O.E.P. dan ook officieel een feit. Op 19 en 20 oktober werd het eerste toneelstuk gespeeld met meester Gribbroek als regisseur. Al gauw volgden er ieder jaar uitvoeringen die snel uitverkocht raakten. De uitvoeringen waren zo succesvol dat er ook mee buiten Winterswijk werd opgetreden. Dit smaakte naar meer en het idee van een revue werd geopperd. Er werd een programma samengesteld met veel schetsjes, zang en de eerste revue vond plaats in 1956. Dit was zo’n groot succes dat er uitnodigingen kwamen uit heel de Achterhoek om de revue in diverse dorpen te komen spelen. Zo ging toneelvereniging T.O.E.P. op tournee. Al met al werd er in de periode van 1959 tot 1964 ruim 100 keer opgetreden met de revue. In 1966 werd er voor het eerst in het openluchttheater ´t Wieber te Kotten gespeeld. Een unieke locatie waar het stuk ‘Stefan Borkus’ werd opgevoerd. Iedereen was zo enthousiast dat er werd besloten om één keer in de drie jaar een openluchtstuk op te voeren. Bij zo’n openluchtstuk was niets te gek en er kwamen dan ook geregeld paarden, koeien, brommers, tractors en auto’s voorbij.

Het ontstaan van de T.O.E.P.

Ondanks dat Kotten de thuisbasis is van de toneelvereniging, wordt er regelmatig voor grotere voorstellingen uitgeweid naar theater De Storm. Er wordt geprobeerd om afwisselend in verenigingsgebouw Wilhelmina, ’t Wieber en Theater de Storm toneelstukken op te voeren.

Momenteel kent toneelvereniging T.O.E.P. ongeveer 90 leden in de leeftijd van 16 tot 85 jaar die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan de vereniging. Zo zijn er naast toneelspelers ook leden voor licht, geluid, foto- en videografie, grime, kleding en decorbouw. Met z’n allen wordt er hard gewerkt om van iedere voorstelling weer een waar spektakel te maken.

Op onze nieuwsbrief abonneren