De ontmoeting Van eigen bodem

Ontmoeting maart 2020

Kotten, 10 maart 2020

Hallo Toepers en Ontmoetinglezers,

“ Zijn jullie al druk met het volgende stuk”,  kreeg ik laatst te horen. Daar kon ik volmondig “ JA”  op zeggen. Er wordt al druk geoefend in het gebouw en de teksten moeten we per week uit het hoofd kennen.  Soms gaat dat makkelijk, soms gaat dat wat moeizamer… (En nee, dat heeft niets met leeftijd te maken…….) Het is een stuk met historie, we hebben het al eens eerder gespeeld en het is vertaald door Hulzer Willem die destijds ook een geweldige rol had in dit stuk. .Samen met Peter dit stuk gekozen, de spelers benaderd en dan eerst lezen, dan nog eens lezen en dan langzaam vorm gaan geven. En hoe eerder je de tekst kent, hoe beter je in je rol gaat zitten en je kunt spelen. We hebben weer een leuk stel bij elkaar, van jong naar oud, maar wat is oud natuurlijk. Gemeleerd gezelschap met een sjiek woord. “ ’ t Is moar tiedeluk” zal zeker een belletje doen rinkelen bij sommigen. Omdat het Peter zijn allerlaatste stuk is die hij gaat regisseren voor de Toep zetten we allemaal ons beste voetje voor en gaan we voor een een 2-tal leuke uitvoeringen, welke we met veel plezier op te planken gaan zetten. De lachspieren worden dan zeker weer getest,  dus kom kijken met zijn allen, ook leuk voor Peter, jullie kunnen dan nog gezellig een borreltje met hem drinken. Nu maar hopen dat Coronavirus geen roet in het eten gooit, maar mocht dit zo zijn zal daar ook wel weer een oplossing voor komen. We houden jullie via Facebook en website op de hoogte van onze Toepperikelen.

Dan “ onze Toepies…”  Wat zijn wij ontzettend trots op “ onze Toepies”  die op zondagmiddag 26 januari hun acteertalenten op het toneel hebben laten zien. Wat deden ze het goed, stuk voor stuk, en het belangrijkste,  ze hadden er mega veel plezier in. Hoe meer we richting uitvoering kwamen hoe meer ze uit hun rollen haalden. We hadden ook veel toeschouwers en dat speelt ook zo leuk en voor de kids de kers op de taart. Leuk dat er zoveel ouders, oma’s opa’s, vriendjes, vriendinnetjes, tante’s, oom’s en ga zo maar door, kwamen kijken. Er werd wat afgelachen in de zaal, maar ook bij de spelers zelf. De generale ging ook goed, maar ze zagen het meeste uit naar ons befaamd generale maal, kroketten en frikandellen. Wat een enthousiasme met het opeten daarvan. We stonden verbaasd hoe groot hun honger was, alsof ze thuis niets te eten kregen, het ging erin als koek. Ik hoorde een van de kinderen ook zeggen dat ze dan thuis niet meer warm hoefden te eten, kwam dat even goed uit. Liever een frikandel en kroket dan aardappelen met wortels……Door dit stuk hebben we nu ook weer een “ jeugdjeugd” groep in de leeftijd van 9 tot 15. Een 12 tal jeugdtoepers hebben zich aangemeld als Toeplid. Dit geeft perspectief voor de toekomst. We gaan zeker met deze groep wat doen. Hoe en wat moeten we nog even bekijken, maar we gaan actief met ze aan de slag. Eerste wat ze al weten is dat we in oktober een avondje hebben gepland om gezellig samen hun gespeelde stuk te bekijken. We zijn op dit moment nog druk met andere Toepactiviteiten dat we dit overhebben geheveld na de zomervakantie en de feesten. Maar ze komen gezellig met z’n allen kijken naar het “ volwassen” stuk in mei. Leuk!!!!! Namens de Toepies willen we Annie Schreurs, oma van Tim, nog een keer bedanken voor de heerlijke taarten die ze voor ons heeft gebakken. Ze waren heerlijk. Dit ging er ook in als……taart.

Maar eerst hebben we nog een ledenvergadering gepland op dinsdag 01 april bij de Lindenboom. We hebben nog wat te bespreken dus we hopen op een grote opkomst.

We zijn ook al druk bezig met een nieuw stuk voor volgend jaar. Maar daarvoor hebben we een nieuwe regisseur nodig maar ook een schrijver.  We gaan binnenkort in gesprek met een aantal gegadigden.We hopen dat we daar ook een aantal kinderen een rol in kunnen laten spelen, misschien als figurant. Maar het ligt eraan wat voor stuk het gaat worden, maar zal vast goedkomen.

Helaas kregen we ook verdrietig nieuws de afgelopen weken, en dat hakte er ook wel even in. Eerst het droevige bericht dat Annie Rauwerdink toch nog vrij overwachts op 04 februari was overleden. Annie was al sinds 1956 lid van de Toep, eerst op het toneel en later ook actief achter de schermen. Denk aan het Wieber waar ze toch heel vaak koffie heeft gezet, de afwas heeft gedaan (samen met Willemien Stemerdink, gezellig keuvelend op het Wieber of in het gebouw), of helpen met opruimen, of het maken van kniepertjes of als er iets versteld of gemaakt moest worden stond ze ook met naald en draad klaar. Ook was ze regelmatig te vinden op de ledenvergaderingen. De laatste tijd wel minder in verband met haar gezondheid, maar ze was al met al een actief, trouw en betrokken lid. We zullen haar zeker gaan missen. We wensen Gerrit en alle kinderen en (achter)kleinkinderen nog heel veel sterkte toe met dit verlies.

Korte tijd na het overlijden van Annie kwam het verdrietige nieuws dat Gerda na een ziekbed op 15 februari kwam te overlijden. Gerda, die altijd vrolijke Gerda, had het oneerlijke gevecht niet kunnen winnen. Gerda was sinds 1965 lid van de Toep, ook heeft zo nog een bestuursfunctie bekleed van 1968 tot 1970 als bestuurslid en van 1970 tot 1988 als penningmeester.  Kort voor haar overlijden was ze nog op een oefenavond van de Toepies om naar de verrichtingen van Merel, haar kleindochter, te kijken. Wat genoot ze. Helaas kon zie niet op de uitvoering komen, omdat ze net die dag opgenomen werd in het ziekenhuis na een valpartij thuis, maar ik weet zeker dat ze supertrots op Merel zou zijn geweest maar ook op de andere Toepies. Gerda herinneren we als een enthousiaste, aanwezige toneelspeelster met haar heldere stem maar ook altijd geinteresseerd in de medemens. In elke rol ging ze ervoor of de rol nu groot of klein was. Als ze het toneel opkwam was het al feest. Samen met Hulzer Willem was ze een onvergetelijk duo, zowel in zang als acteurs. Ook Gerda was actief betrokken bij onze vereniging en het maakte niet uit of dit op, achter of voor het toneel was. We zullen nog vaak aan Gerda denken. Jan, Claudia, Mirella, Tim, Wessel en Merel ook heel veel sterkte toegewenst.

Dan willen we  Ine Nijweide van harte beterschap wensen.  We hopen je gauw weer te mogen zien op een van onze toneelavonden.

Wij zouden het leuk vinden als wij jullie mogen begroeten bij “ t Is maor tiedeluk”.   Via de bekende social media houden we jullie op de hoogte van het wel en wee van de Toep en van dit stuk. En laat ook gerust een berichtje achter, vinden wij altijd leuk.

Onderstaand nog een paar foto’s van de Toep.

Tot de volgende Ontmoeting,

groet,

Jolanda

Op onze nieuwsbrief abonneren